Yvonne Gilsing en Jops Jacobs

schilderijen en botanische grafiek geïnspireerd door de natuur

De komende weken is in het Kunsthuis werk te zien van twee kunstenaars die beiden gefascineerd zijn door de natuur.

Yvonne Gilsing

Voor Yvonne Gilsing is de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron. Struinend door de uiterwaarden van de Waal ondergaat zij het landschap dat zij vervolgens op haar eigen manier weergeeft. In haar land-, lucht-, licht- en waterschilderingen nodigt zij ons uit om binnen te komen en de ruimtes en sferen te proeven.

mossen, schimmels, zwammen

Terwijl deze schilderijen de toeschouwer  meenemen in de ruimte en sfeer van het weidse landschap, zoomt Yvonne Gilsing in ander werk juist in op de micro-landschapjes van mossen, schimmels en zwammen. Toen zij er oog voor kreeg bleken ze overal op te groeien. In haar tuin en in de uiterwaarden, op bomen, schors, stenen, en betonnen paaltjes langs de dijk. Tussen het gras, op dakpannen en muren, met prachtige kleuren en structuren in eindeloze variaties.

Jops Jacobs

De vorm en techniek van de grafiek van Jops Jacobs zijn het resultaat van een lange zoektocht naar een manier van weergeven. Zij heeft een sterke band met de natuur, met alle natuur, zowel bomen als bloemen en planten en de wijze waarop ze groeien. Zij ervaart een rechtstreeks contact met de natuur zelf en voelt daarom geen behoefte aan de bestaande vormen te veranderen of na te bootsen.

ideale combinatie

Haar zoektocht naar een manier van weergeven die plaats biedt aan de natuur zelf maar ook aan de inbreng van haar gevoel bracht haar uiteindelijk bij een vernis-mou techniek die ruimte biedt voor die combinatie: rechtstreeks contact met de plant en eigen inbreng.

Door het toevoegen van andere elementen dan de natuurlijke vormen van de planten of bladeren legt Jops Jacobs de relatie naar haarzelf. Daardoor ontstaat een ets die als het ware de integratie van mens en natuur weergeeft. Dat beschouwt zij als het geheim van haar werk, als datgene wat mensen er in zoeken en herkennen

Jops Jacobs op Instagram

waar en wanneer

Kunsthuis, Kasteellaan 13, Wijchen (naast Kasteel Wijchen), 27 augustus t/m 11 september 2022, zaterdag en zondag 12- 17 uur.  Toegang gratis.