Films

In het kader van het project  Tegen het vergeten georganiseerd door KunstKring Wijchen en de Schakel worden  twee films vertoond waarvan de thematiek verband houdt met verlies en gemis. [Een overzicht van alle activiteiten in het project staat op deze pagina.]

Departures

Drama uit 2008, Japan. Geregisseerd door Yôjirô Takita
met Masahiro Motoki, Tsutomu Yamazaki en Ryoko Hirosue

Een Oscarwinnende film over het afscheid nemen van de doden. Departures heeft meteen al een streepje voor door de manier waarop humor wordt gecombineerd met het zware onderwerp van de film: het ritueel afleggen van de overledenen.

Een ontslagen cellist op zoek naar een nieuwe baan komt te werken bij een uitvaartondernemer. Daar houdt hij zich bezig met de ceremonie rond de laatste verzorging van de doden, voordat ze gecremeerd worden. De menselijke manier waarmee de achterblijvende familieleden op dit ‘herleven van de dode’ reageren wekt onze ontroering.

Departures doet iets wat maar weinig films lukt: ontroeren, terwijl je de verhalen achter de doden en hun families niet kent.  De film werd zeer goed ontvangen op filmfestivals over de hele wereld en won daarnaast ook in 2008 de Oscar voor de beste buitenlandse film.

De Schakel, dinsdag 25 oktober  van 19.30 tot 22.00 uur

 

Kauwboy

Familie / Drama uit 2012. Geregisseerd door Boudewijn Koole. Met Rick Lens, Loek Peters en Susan Radder.

Een groot thema als verdriet wordt behandeld vanuit het perspectief van een tienjarige jongen.

De scheiding van zijn ouders heeft een verwijdering tussen de jongen en zijn vader veroorzaakt. De jongen vindt troost bij een jonge kauw. Hij moet de vogel verborgen houden voor zijn vader, want die wil geen dieren in huis hebben.

Jojo wil zijn moeder op haar verjaardag verrassen met de vogel. Zijn vader wil echter deze verjaardag niet vieren. Dankzij de speciale band met de kauw en het aanpassingsvermogen dat alleen kinderen hebben, wordt uiteindelijk de muur rond het hart van de vader afgebroken.

De Schakel, dinsdag 15 november van 19.30 tot 22.00 uur