Expositie

De expositie Tegen het vergeten toont  foto’s van Caroline Luykx en herinneringskastjes van Rietje de Bijl. Beide kunstenaars laten op eigen wijze zien hoe je iemand kan missen, herinneren en herdenken.

De expositie in de Schakel wordt geopend op 22 oktober om 16 uur en is daarna t/m 20 november te zien op zaterdagen van 14 tot 16 uur.

Deze expositie is onderdeel van het project Tegen het vergeten georganiseerd door KunstKring Wijchen en de Schakel.  Bekijk hier het overzicht van alle activiteiten.

kastje van Rietje de BijlRietje de Bijl

Rietje de Bijl maakt kastjes aan de hand van kleine objecten. Al van jongs af aan was zij geboeid door de kracht van beelden. Naast schilderijen van verschillende formaten, maakt zij kleine werken waarin zonder vastomlijnd kader van woord of beeld een vertelling wordt gedragen.

Verbeelde verhalen

De kastjes die Rietje de Bijl maakte aan de hand van kleine objecten en de boekvormen die daarop volgden, zijn te lezen als verbeelde verhalen. Door gebruik te maken van de eigenschappen van materialen en technieken ontstaan als vanzelf nieuwe verhalen. Verhalen die niet meer uitsluitend samenhangen met de objecten zelf, maar ook betrekking hebben op de kunstenaar zelf. De associaties die de nieuwe context bij  de kijker oproept vormen een extra betekenislaag, die voor elke toeschouwer uniek is.

Rietje de Bijl volgde diverse textiele opleidingen en bekwaamde zich in een grote variëteit aan ambachtelijke handwerktechnieken. Haar opleiding aan de Vrije Hogeschool voor de Kunsten in Driebergen werd aangevuld met diverse specialisatiecursussen.

Meer over Rietje de Bijl op haar website.

 

foto van Caroline LuykxCaroline Luykx

Caroline Luykx maakt foto’s van gewone objecten, op een manier dat ze niet of nauwelijks meer herkenbaar zijn. Dat maakt haar foto’s  geheimzinnig.

Haar foto’s gaan vaak over herinneringen. Ze verwijzen naar gebeurtenissen die niet meer scherp gereproduceerd kunnen worden. De kijker krijgt weinig informatie en kan zelf betekenis geven aan een foto.

Gedicht en sfeer

De onderwerpen in haar foto’s komen meestal uit haar eigen omgeving. Haar foto’s vertellen geen verhaal, maar zijn eerder een aaneenschakeling van sferen dan een omlijnd verhaal. Ze zijn meer een gedicht dan een verhaal. In haar poëtisch werk heerst een sfeer van verlangen en heimwee en daardoor weet zij een sfeer van verwachtingsvolle leegte op te roepen.

Zij streeft ernaar om zo weinig mogelijk op de foto te zetten, omdat het niet om de informatie gaat maar om de sfeer van verstilling en nostalgie. Meestal zijn haar foto’s zwart-wit waarbij gebruik is gemaakt van natuurlijk licht en vaak zijn de foto’s wat onscherp.

Caroline Luykx is in 1992 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, richting Audio-Visueel. Naast haar werk als beeldend kunstenaar/fotograaf is zij ook werkzaam als docent fotografie.

Meer over Caroline Luykx op haar website.