Sven Hoekstra vindt zichzelf geen surrealist

Voor het Kunstcafé van 12 oktober kwam Sven Hoekstra vertellen over zijn werk. Als beeldend kunstenaar deed hij dat om te beginnen door veel beeld te laten zien: eerst de tekeningen die hij maakte van zijn moeder in haar laatste jaren, vervolgens zijn schilderijen van 1971 tot nu.

Twee kanten

Die twee series toonden verschillende kanten van de kunstenaar en dat wekte meteen de interesse van de aanwezigen. In het gesprek met de zaal dat volgde kwamen er veel vragen over de bedoeling en het ontstaan van de schilderijen. Sven vertelde aan de hand van enkele specifieke voorbeelden levendig hoe hij verschillende elementen tot een geheel combineert, waarbij zowel visuele als inhoudelijke criteria een rol spelen.

Surrealisme?

Het werk van Sven Hoekstra wordt dikwijls bestempeld als ‘surrealisme’ maar zelf is hij niet zo gelukkig met die term. Hij gebruikt juist zeer realistische elementen – het landschap rondom Nijmegen bijvoorbeeld met fotografische precisie- en voegt die samen tot een beeld dat van veel fantasie getuigt. Contrasten of ongerijmdheden komen er zeker in voor, maar die zijn ook onderdeel van de realiteit waarin wij leven.

Erg inspirerend als een kunstenaar bereid is zo open over zijn werk te praten! Voor de aanwezigen leverde het genoeg stof om over na te praten en na te denken.