Sven Hoekstra ontmoet Bob Lejeune

Bob LeJeune, Bitter diep
Bob LeJeune, Bitter diep

Op 13 oktober organiseert KunstKring Wijchen een bijzonder kunstcafé. Al vaker kwam er een kunstenaar vertellen over zijn werk. Maar deze keer komen er twee: de schilder Sven Hoekstra en keramist Bob Lejeune gaan ten overstaan van ons, het publiek, met elkaar in gesprek.

Dat doen ze in informele sfeer, en in een inspirerende omgeving: de kunstenaars zitten temidden van hun eigen werk! Het Kunstcafé is namelijk tegelijkertijd opening van de expositie van  Sven Hoekstra en Bob Lejeune die gedurende 10 dagen in Kasteel Wijchen te zien is.

Sven Hoekstra, grens van het landschap
Sven Hoekstra, grens van het landschap

dialoog van kunstenaars

De een schildert en tekent, de ander maakt keramisch werk. Beiden noemen hun werk ‘verhalend’,  maar de herkomst van die verhalen is niet dezelfde,  en met zulke verschillende disciplines hebben zij natuurlijk ook elk een eigen werkwijze. Een uur lang praten zij  over de inhoud van hun werk, hun uitgangspunten en hun manier van werken.

Terwijl je naar het gesprek luistert zie je het werk waar het over gaat in levende lijve voor je. Dichterbij kun je eigenlijk niet komen…

Bob Lejeune

Vallend, van Bob Lejeune
Bob Lejeune, vallend

Bob Lejeune maakt voornamelijk keramische beelden van dierfiguren, waarmee hij aansluit op een oeroude traditie binnen de kunst. Zijn dier- en mensfiguren lijken bijna surrealistisch maar vertellen wel degelijk een verhaal voor wie het horen wil.

In Lejeunes vroegere werk werden afzonderlijke onderdelen van de objecten geglazuurd met heldere kleuren die doen denken aan porselein uit de Rococo (begin 18e eeuw). In het latere werk verschuift de nadruk meer en meer van kleur naar vorm. De monochrome glazuurlagen geven het object eenheid, een visuele stevigheid.

Zo op het eerste gezicht doet een tentoonstelling van Lejeunes werk denken aan een vrolijke kermis van allerlei wezens, ontsproten aan de rijke fantasie van de kunstenaar. Maar wie de verschillende lagen en betekenis weet te ontrafelen ontdekt vaak  een verrassende inhoud -of een addertje onder het gras.

Sven Hoekstra

Sven Hoekstra, Verdwaalde man

De schilderijen en tekeningen van Sven Hoekstra zijn gebaseerd op beelden uit allerlei omgevingen. Een muzikant die speelt in een landschap, of een dansend stel op een boerenerf: op zo’n moment lijkt het leven op een surrealistisch schilderij.

Of de voorstellingen op fantasie zijn gebaseerd? De werkelijkheid is suggestief genoeg, lijkt Hoekstra te zeggen. Zijn surrealisme laat ook de wetten van de zwaartekracht niet los, hoewel er soms mee gejongleerd wordt. Hoe binnenwereld en buitenwereld zich tot elkaar verhouden maakt hij vaak met humor duidelijk.

Plaats en tijd ‘Sven Hoekstra ontmoet Bob Lejeune’

Kunstcafé
vrijdag 13 oktober, 20 uur, Kasteel Wijchen
Inloop vanaf 19.30 uur
Toegang gratis
Je kunt gewoon binnenlopen, maar als je je aanmeldt met onderstaand formulier weten wij hoeveel mensen we kunnen verwachten.

Expositie
opening vrijdag 13 oktober tijdens Kunstcafé
van 14 t/m 22 oktober  Kasteel Wijchen
13-17 uur, zondag 11-17 uur
maandag en dinsdag gesloten