Rembrandt van Rijn, verhalenverteller

lezing door Sophie Tutelaers in ‘t Achterom

Rembrandt van Rijn wordt gezien als een van de grootste kunstenaars ooit geleefd en zijn Nachtwacht is een schilderij dat je eens in je leven gezien moet hebben. Wat maakt de kunst van Rembrandt zo bijzonder?
     In deze lezing illustreert Sophie Tutelaers ons aan de hand van werk uit verschillende perioden wat een geboren verhalenverteller Rembrandt is . Zij laat zien hoe hij in zijn schilderijen licht en details hanteert om ons het verhaal in te trekken.

Tweedeling?

Het is opmerkelijk dat er een tweedeling lijkt te zijn in zijn oeuvre. In het eerste deel zien we werken die fijn geschilderd zijn met oog voor detail en een fabelachtig licht. De werken van zijn latere periode kenmerken zich door datzelfde fabelachtige licht. Nu gaat Rembrandt zelfs verder en speelt met zijn lichtbron, het wordt nog meer een middel om ons mee te nemen in het verhaal op het doek.

Historieschilder

Rembrandt van Rijn had de ambitie historieschilder te worden. Hij wilde schilderijen maken waarin verhalen uit lang vervlogen tijden centraal staan. Onze schilder blijkt een geboren verhalenverteller.

Hij benadrukt details die een ander weglaat, of hij geeft een mythologische figuur een voorkomen zoals geen ander dat voor hem heeft gedaan. Bij Rembrandt is Juno nu eens niet de jaloerse echtgenote maar een waarlijk majestueuze verschijning, met alle uiterlijke tekenen die bij de koningin van de Olympus horen. Slechts aan de hand van een klein detail herkennen we haar.
En dan is er nog het die geweldige techniek van de vakman Rembrandt. Met slechts een streek van zijn penseel weet hij stofuitdrukking, lichtval en beweging te geven aan de details in zijn schilderijen.

over de spreker

Sophie Tutelaers studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie sloot ze af met een onderzoek naar werk van Van Gogh. Zij geeft cursussen kunst- en architectuurgeschiedenis, lezingen over kunst en begeleidt excursies in musea. Afgelopen november gaf zij voor KunstKring Wijchen een lezing over Jan Sluijters.

waar en wanneer

Woensdag 27 maart 20 uur
‘t Achterom, Homberg 2535, 6601 XW Wijchen (kaart)
Toegang 10 euro inclusief koffie/thee

Graag aanmelden via onderstaand formulier. NB: het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol!