Opening ‘Tegen het vergeten’

Het project ‘Tegen het Vergeten’ -in woord en beeld is op zaterdagmiddag 22 oktober van start gegaan met de opening van de expositie met werk van Rietje de Bijl en Caroline Luykx in De Schakel.

Een maand lang

Annie Stienstra, voorzitter van KunstKring Wijchen, beschreef in het kort hoe het project is ontstaan en wat het programma inhoudt. Naast de expositie is dat film, muziek, poëzie, en een lezing, in een maand in het teken van herinneren en herdenken..

Creatief kijken

Eric op ten Berg zette vervolgens een aanstekelijk verhaal neer over creativiteit en herinneren. Hij spoorde ons aan anders te kijken, onbevangen, vanuit een ander perspectief. Zo had hij zelf nog die week Den Bosch vanuit een heel onverwachte hoek gezien (vanaf de dakgoot van de St Jan). Kunst nodigt uit tot anders kijken, en daardoor kun je ineens ópkijken, van verwondering, of herkenning.

Eric op ten Berg tijdens de opening van 'Tegen het vergeten'
Eric met zijn espressopotje

 

Zo kan kunst ook de aanzet zijn tot herinneringen, die immers door allerlei voorwerpen, beelden, geuren of geluiden gemakkelijk bij ons worden opgeroepen. Erics voorbeeld was de geur die uit een klein espressopotje oprijst: tegelijk met het water komen herinneringen aan Italië bij hem op.

 

Twee kunstenaars, één geheel

Rietje de Bijl en Caroline Luykx krijgen een boeketje van Margreet van der Meij.
Rietje de Bijl en Caroline Luykx krijgen een boeketje van Margreet van der Meij.

Tenslotte sprak Margreet van der Meij, voorzitter van de werkgroep Kunst in de Kerk, over het thema en het werk van de twee kunstenaars. Voor de werkgroep was het heel bijzonder dat hun werk, hoe verschillend ook, zo mooi bij elkaar past.

De kastjes van Rietje de Bijl tonen heel concrete objecten, de foto’s van Caroline Luykx laten daarentegen alle ruimte voor een eigen invulling. Het resultaat is een expositie die op verschillende manieren uitnodigt tot persoonlijke associaties en herinneringen.

Zelf kijken

De expositie is nog tot 21 november te bekijken op zaterdagen van 14 tot 16 uur. Het volledige programma van het project ‘Tegen het vergeten’ staat op deze pagina.