6 De Gek -vrijheid of waanzin

Umberto (Bert Lemmens)

Deze autonome klanksculptuur laat voor ieder die het horen wil een gedicht van Folkert Buiter klinken. ‘Vrijheid of Waanzin’, voorgedragen door Rianne Wilbers (sopraan) en zangers uit Wijchen, is hiervoor verwerkt in een muzikale compositie en soundscape van Bart van Dongen.

In de meerdere stemmen weerklinken de dilemma’s waar we mee om moeten gaan. Over de vrijheid, of waanzin, van deze tijd, die het werk verklankt en verbeeldt, zegt de kunstenaar:

Godsdienstvrijheid of godsdienstwaanzin – als waanzin de vrijheid claimt en uw vrijheid wordt beknot, omdat u tolerant moet zijn voor de intoleranten.  Of… wordt de vrijheid gebruikt om waanzin te voorkomen en vrijheid te verspreiden?

Laat iedereen de vrijheid om te denken, te geloven en te voelen wat zij willen, zonder dat zij verwachten, eisen, bevechten of afdwingen dat een ander dat ook doet. Zonder dat wie dan ook moet leven volgens door een geloof bedachte regels. Niemand hoeft te geloven, maar dat schijnt bij fundamentalisten en intoleranten geen grond te hebben. Vrijheid is er nimmer om die van een ander te beknotten.