Vincent van Gogh en zijn vrienden

lezing door Lisette le Blanc

Op 6 november houdt Lisette le Blanc een lezing naar aanleiding van de tentoonstelling Van Goghs intimi: vrienden, familie, modellen in het Noordbrabants Museum. Onder het motto ‘leer Vincent écht kennen’ presenteert deze expositie allerlei materiaal over de mensen om hem heen en schetst zo een beeld van hoe die hem zagen en wat zij voor hem betekenden.

schilderij van Vincent van Gogh, Portret van Marcelle Roulin, december 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam
Portret van Marcelle Roulin, december 1888, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

niets menselijks was hem vreemd

Het is bekend dat Vincent van Gogh een gedreven mens was, en niet altijd gemakkelijk voor zichzelf en zijn omgeving. Met zijn uitgesproken karakter wist hij nogal eens mensen van zich te vervreemden.

Het beeld dat hij een eenzaam man was die nauwelijks werd gerespecteerd en gewaardeerd is echter te eenzijdig. De relaties van Van Gogh met familie, vrienden en collega-kunstenaars waren vaak sterk en langdurig. Zijn familie was erg belangrijk voor hem, en op de diverse plaatsen waar hij heeft gewoond maakte hij telkens nieuwe vrienden.

Zo raakte hij in Arles bevriend met het gezin Roulin, van wie leden – zoals de kleine Marcelle hiernaast – in totaal maar liefst 25 keer door hem werden geportretteerd.

Vincent over Sien:
“Het is een sterke en magtige emotie …als men naast de vrouw die men liefheeft gezeten heeft met een kindje bij zich in ‘t wiegje.”

Zittende vrouw (‘Sien’) bij de kachel, maart-april 1882, Kröller-Müller Museum, Otterlo

over de lezing

In haar lezing bespreekt Lisette le Blanc hoe de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum breekt met de gangbare visie van de gekwelde, eenzame kunstenaar. Zij laat voorbeelden zien van wat wij weten over de personen rondom Van Gogh, uit schilderijen, tekeningen, brieven en documenten, en gaat in op de rol die zij speelden in zijn leven en werk.

over de spreker

Lisette le Blanc is kunsthistoricus. Zij is als docente verbonden aan de Vrije Academie, de Hovo en geeft lezingen aan diverse culturele instellingen. Zij is werkzaam als conservator in het Flipje en Streekmuseum Tiel en organiseert culturele reizen. Meer op www.lisetteleblanc.nl.

waar en wanneer

Woensdag 6 november 20 uur
‘t Achterom, Homberg 2535, 6601 XW Wijchen (kaart)
Toegang 10 euro inclusief koffie/thee

Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier. Dan ben je zeker van een plaats en weten wij hoeveel mensen er ongeveer komen.