Lezing ‘Vermeer – de sfinx van Delft’

Op 22 maart geeft Sophie Tutelaers weer een lezing in Kasteel Wijchen, en dit keer leidt zij ons door leven en werk van Johannes Vermeer( 1632-1675).

Het oeuvre van deze grote Nederlandse meester beperkt zich tot slechts 37 werken, verspreid over de hele wereld. Daarvan zijn er nu in het Rijksmuseum Amsterdam 28 te zien.

Vermeers werken herkennen we uit duizenden: een helder parelmoer licht laat ons een jongedame zien in helder blauw, vaak met gele details. De omgeving is sereen, geeft ons een rustpunt en een inkijkje in een Holland koopmanshuis in de 17e eeuw.

raadsels

Een grootse schilder als Vermeer is omgeven met raadselachtige details, natúúrlijk zou je bijna zeggen. Hij trouwt een rijke erfgename, ze krijgen samen een groot gezin, hij doet verhoudingsgewijs heel lang over zijn schilderijen en hoeft niet de boer op om zijn werken te verkopen. Te midden dat ongetwijfeld drukke gezinsleven, weet de meester schilderijen te maken die synoniem geworden zijn voor een verstilling en ingetogenheid.

Wat verbergt zich onder het oppervlak van dit levensverhaal? En wat kunnen we ontdekken in zijn schilderijen? Welke verhalen liggen verborgen in Vermeers interieurs en wat vinden we onder de verflagen van zijn meeste bekende werken als het Meisje met de Parel?

over de spreker

Sophie Tutelaers (1977) is kunsthistorica en geeft door het hele land lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Als freelancer is ze onder andere verbonden aan Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Voor Kunstkring Wijchen heeft zij eerder verschillende lezingen verzorgd.

waar en wanneer

22 maart 20.00 uur in Kasteel Wijchen, kosten 11 euro inclusief koffie/thee in de pauze. NB de lezing vindt plaats in de Amaliazaal op de eerste verdieping (dit is een andere -betere- zaal dan de vorige keer).

Let op: Bij eerdere lezingen is gebleken dat er soms veel belangstelling is voor een beperkt aantal plaatsen. Daarom zijn we voor de aanmeldingen overgegaan op een extern online systeem voor kaartverkoop. Om teleurstelling te voorkomen raden we je dringend aan je plaatsbewijs tevoren via dit systeem aan te schaffen.