lezing over De Stijl – 100 jaar

In 2017 viert Nederland “100 jaar De Stijl”. Ook KunstKring Wijchen draagt bij aan de activiteiten in  dit jubileumjaar en organiseert op 19 april  een lezing over De Stijl door Joris van Sleeuwen.

een blad is het begin

In 1917 werd in Leiden het  tijdschrift  De Stijl opgericht. Het blad bracht een aantal kunstenaars, vormgevers en architecten bij elkaar die één ding gemeen hadden: ze zochten naar een totaal nieuwe kunst die zou passen bij een maatschappij van de toekomst.

Hoe die kunst eruit moest zien? In de schilderkunst werd er gepleit voor abstractie. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck gebruikten geometrische vormen en de primaire kleuren rood, geel en blauw. Deze ideeën werden ruimtelijk vertaald door Gerrit Rietveld in het ontwerp van zijn bekende stoel en het Rietveldhuis in Utrecht.

In hun eigen tijd werden deze kunstenaars als grote vernieuwers gezien, en ook nu nog vormt hun werk een bron van inspiratie.

ontstaan, achtergrond en verbanden

In deze lezing vertelt Joris van Sleeuwen over de oprichting van De Stijlbeweging in 1917 en het kunstklimaat in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Stijl wordt meestal in verband gebracht met rechte lijnen, geometrische vlakken en primaire kleuren. Deze beeldtaal lijkt eenvoudig, maar is het resultaat van ingewikkelde theorieën en een filosofische manier van denken.

In De Stijlgroep werkten schilders, vormgevers en architecten samen. Ook dit aspect zal door Joris van Sleeuwen worden belicht.

over de spreker

Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1983 behaalde hij zijn doctoraal geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sinds 1987 werkt hij in het volwassenonderwijs als docent kunst- en architectuurgeschiedenis. Ook geeft hij lezingen over actuele thema’s in de kunst en organiseert  excursies en kunstreizen in binnen- en buitenland. In 2016 gaf hij voor KunstKring Wijchen een lezing over Jeroen Bosch.

waar en wanneer

woensdag 19 april  20 uur
Wijkcentrum ‘t Achterom, Homberg 2535, 6601 XW Wijchen
Toegang 9 euro inclusief koffie/thee

Graag aanmelden via het formulier hieronder.

Afbeelding: Theo van Doesburgh, ‘De koe’ (publiek domein, via Wikimedia Commons)

belangrijkste exposities

Gemeente Museum Den Haag
  • Piet Mondriaan en Bart van der Leck  12 februari t/m 21 mei
  • De ontdekking van Mondriaan   3 juni t/m 24 september
  • De architectuur en interieurs van De Stijl – Het verlangen naar stijl  10 juni t/m 17 september.
Kröller-Müller Museum, Otterlo
  • Arp: the Poetry of Forms  20 mei t/m 17 september
  • De mecenas en de ‘verversbaas’ –  Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck  14 oktober 2017 t/m 2 april 2018
Centraal Museum Utrecht
  • Rietvelds meesterwerk: leve De Stijl   4 maart 2017 t/m 11 juni 2017
Kunsthal KAdE, Amersfoort
  • De kleuren van De Stijl   6 mei t/m 3 september 2017