Lezing over Auguste Rodin

Op woensdag 18 januari 2017 spreekt Roland Gieles over het baanbrekende werk van de bekende beeldhouwer Auguste Rodin, over wie momenteel in het Groninger Museum een grote expositie te zien is.

Rodin als vernieuwer

Auguste Rodin (1840-1917) wordt wel de vader van de moderne beeldhouwkunst genoemd. De beeldhouwkunst van de 19e-eeuw was conservatief: beelden moesten waardig, naturalistisch en heroïsch zijn, en het liefst gebaseerd op klassieke voorbeelden.

Rodin werkte daarentegen experimenteel, zowel in zijn ontwerpen als in het maakproces van zijn beelden. In plaats van uit te gaan van de traditionele academische poses liet hij zijn modellen in natuurlijke houdingen poseren.

Geïnspireerd door Michelangelo

Tijdens een reis naar Italië raakte hij geïnspireerd door de onconventionele beelden van Michelangelo. Daarna begon hij met het vervaardigen van vrijstaande beelden en figuurgroepen. Deze beelden waren niet statisch, maar expressief, dynamisch, onafgewerkt en rauw.

Bij de gevestigde orde viel dit werk niet in de smaak, maar jonge kunstenaars, zoals Picasso, Maillol en Brancusi, waren onder de indruk. Zij zagen Rodin als inspiratiebron voor hun eigen moderne werk.

Rodin – Genius at Work

Het Groninger Museum toont komende maanden ruim 140 beelden en 20 werken op papier van Rodin (meer over de expositie). In deze lezing maakt u alvast kennis met deze bijzondere kunstenaar.

Over de spreker

Roland GielesRoland Gieles (Zaltbommel, 1989) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in de Italiaanse kunst van de late middeleeuwen en renaissance.
Naast zijn belangstelling voor de Italiaanse kunst, heeft Roland een brede kunsthistorische interesse en een passie voor de kunst en cultuur van de 19e eeuw. Zo deed hij onderzoek naar 19e-eeuwse kunstverzamelaars en houdt hij zich bezig met het culturele klimaat in het 19e-eeuwse Zaltbommel.
Tegenwoordig werkt Roland aan verschillende kunsthistorische projecten, organiseert hij lezingen over kunstgeschiedenis en verzorgt hij lezingen voor verschillende instellingen.

Plaats en tijd

Woensdag 18 januari 20 uur
Wijkcentrum ‘t Achterom, Homberg 2535 , 6601 XW Wijchen
Toegang 8 euro inclusief koffie/thee.