Kunstcafé: de kunst van het ruilen en het ruilen van de kunst

Woensdagavond 15 februari organiseert KunstKring Wijchen weer een kunstcafé, ditmaal in de Bibliotheek Wijchen. Op die avond vanaf 20.30 uur gaat Willemien van Gurp ons meer vertellen over de ‘kunstruilkast’.

Willemien heeft deze kast bedacht om mensen te stimuleren kunstwerken te laten circuleren: je kunt uit de kast een kunstwerkje kiezen, als je er een ander kunstwerk van vergelijkbare waarde voor terugplaatst.

Frans voorbeeld

Willemien van Gurp kwam op het idee voor de laagdrempelige kunstruilkast toen ze in een Frans dorp hoorde van een kast waar mensen iets mogen ruilen. Daar haalde je de sleutel bij het café, tegen betaling van een euro, en bepaalde zelf wat je wilde ruilen.

Willemien heeft aan dit initiatief haar eigen invulling gegeven. In een mooie oude kast zette zij 100 kunstwerkjes die bestemd zijn om geruild te worden. Inmiddels heeft de kast op diverse plaatsen gestaan en zijn er al vele werkjes geruild.

kunstruilkast van willemien van gurp

Kunstruilkast komt naar Wijchen!

Na de introductie tijdens het Kunstcafé op 15 februari zal de kunstruilkast drie maanden in de Bibliotheek Wijchen blijven staan. Iedereen kan daar dan een kunstwerkje komen ruilen. Willemien zal tijdens het Kunstcafé vertellen over haar ervaringen met drie jaar kunstruilkast en natuurlijk ook uitleggen hoe het werkt. (De spelregels staan in het kort hier.)

Ook op Facebook

Onderdeel van het ruilen is dat je een foto maakt van beide kunstwerkjes: wat je meeneemt en wat je ervoor terugzet. Die foto’s worden geplaatst op een Facebookpagina “De Kunst van het Ruilen en het Ruilen van de Kunst”.

Hieronder zie je een paar voorbeelden van wat er zoal te ruilen valt. Het is maar een greep, en het zijn maar plaatjes, dus spreekt het idee je aan, breng dan vanaf 15 februari een bezoekje aan de kunstruilkast om het in het echt te ervaren.

En kom vooral ook op 15 februari naar het Kunstcafé . De inloop is vanaf 20 uur en de toegang is vrij.