Jan Radersma

grondvest – schilderijen

Het werk van Jan Radersma is vaak een kruisbestuiving tussen het Hollandse en Indische landschap en refereert o.a. aan Nederlandse akkers en de Indonesische sawa’s. Balancerend tussen abstractie en figuratie, in een ragfijn overgangsgebied, ontstaat werk waarin landschap en abstracte vorm volwaardig naast elkaar staan. Vaak sobere composities, waarin rechte maar ook rafelige, gevoelige lijnen domineren. In de landschappen verschuift het licht van dag naar nacht.

In de geschilderde stemmingen kunnen beschouwers hun eigen herinneringen beleven en, net als de schilder, hun eigen ruimte zoeken tussen de dwarse lijnen en onvermoede paden.

Jan Radersma werkt in mixed media waarbij hij o.a. pigmenten, citrus terpentijn en gebleekte lijnolie gebruikt. De kennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd op het gebied van technieken, pigmenten, bindmiddelen, dragers, en beeldende uitdrukkingsmogelijkheden is enorm. 

Jan Radersma is geboren in Jakarta en is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving Den Bosch (afdeling Monumentaal/Vrije grafiek). Zijn werk wordt regelmatig tentoongesteld in galerieën en musea en besproken in kranten en tijdschriften. Jan Radersma werkt tegenwoordig ook als curator voor tentoonstellingen.

waar en wanneer

Te zien in het Kunsthuis, Kasteellaan 13, Wijchen (naast Kasteel Wijchen), 4 t/m 26 maart, zaterdag en zondag 12- 17 uur. Toegang gratis.

meer op www.janradersma.com