installatie Piëta

werk van Hilly Withaar, Henk Westerhof en ferrie=differentieel

De piëta, het beeld van Maria met een dode Christus op haar schoot, heeft een diep-religieuze betekenis. Maar dat het door de eeuwen heen niets aan zeggingskracht heeft ingeboet komt ook doordat het een beeld van alle tijden is: een moeder met haar dode zoon. Dagelijks zijn er overal ter wereld ouders die getroffen worden door het verlies van een kind en die verder moeten leven met dit onvoorstelbaar gemis.

van toen en nu

De piëta houdt deze drie kunstenaars juist door de actualiteit al geruime tijd bezig. Met deze installatie willen zij een eigentijdse versie van dit eeuwenoude beeld presenteren. Daartoe combineerden ze viedo-opnamen van scènes uit de piëta met schilderijen en originele muziek.

Om de installatie geconcentreerd te kunnen ondergaan vindt de vertoning plaats in een speciale lichte ruimte voor een of twee mensen tegelijk. Daarmee worden optimale omstandigheden gecreëerd voor een individuele ervaring van het samenspel van klank en beeld.

waar en wanneer

De installatie is te zien in het Kunsthuis, Kasteellaan 22-24, Wijchen (voormalig Gemeentehuis, ingang Europaplein), 31 juli t/m 15 augustus, zaterdag en zondag 12 -17 uur. Toegang is gratis.