Het Circus in de Kunst

lezing verzorgd door Christine Elkhuizen –  Dát is de Kunst 

Circusartiesten spreken tot de verbeelding. Veel kunstenaars hebben zich vanaf de tweede helft van de 19e eeuw door hen laten inspireren.

oppervlakkig – maar schijn bedriegt

Clowns, koorddansers en leeuwentemmers staan met één been buiten de maatschappij. Op het eerste gezicht lijken de bonte, theatrale circusvoorstellingen vooral oppervlakkig, amusant en kunstig. Maar er gaan verschillende metaforen van het leven achter schuil.

Zo vergeleek Paul Klee de kunstenaar in de maatschappij met een koorddanser, die voortdurend zoekt naar het wankele evenwicht. De clown relativeert en ontkracht de zwaarte van het dagelijkse leven, de trapezewerker tart moeiteloos de zwaartekracht, en de leeuwentemmer houdt de animale driften in bedwang.

onderwerp van vele meesters

De schilderachtige diversiteit en het groteske van het circusleven is een bron van inspiratie voor beeldend kunstenaars.  In deze lezing laat Christine Elkhuizen een vrolijke stoet werken passeren van kunstenaars als Degas, Picasso, Seurat, Toulouse Lautrec, Klee, Beckmann en Calder en vertelt meer over de bedoeling achter al die bonte beelden.

over de spreker

Christine Elkhuizen heeft twintig jaar ervaring als docent beeldende kunst, vormgeving en kunstgeschiedenis. Als freelance kunstadviseur was zij o.a. verantwoordelijk voor een 40-tal exposities en begeleidt zij kunstprojecten over uiteenlopende onderwerpen. Samen met Mariëlle Polman ontwikkelt zij met Dát is de kunst  lezingen over kunst en filosofie

plaats en tijd

Donderdag 25 januari 20-22 uur
Wijkcentrum Noorderlicht, Roerdompstraat 76, 6601 DL Wijchen
Toegang 9 euro inclusief koffie/thee

Aanmelden is niet verplicht maar wel prettig voor ons, dan weten we op hoeveel mensen we ongeveer moeten rekenen.

[contact-form-7 404 "Not Found"]