lezing over Gustav Klimt in Kasteel Wijchen

Sophie Tutelaers spreekt over zijn vrouwen, zijn verhalen, zijn oeuvre

Op woensdag 19 oktober houdt Sophie Tutelaers een lezing over de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Klimt (1862-1918) wordt herinnerd als een van de grootste decoratieve schilders van de 20e eeuw. Hij ontwikkelde een heel eigen stijl, waarbij hij werd geïnspireerd door beroemde voorgangers als Vincent van Gogh, Auguste Rodin, Claude Monet en Henri Matisse. De expositie Golden Boy Gustav Klimt, die in oktober opent in het Van Goghmuseum, werpt licht op deze ontwikkeling.

De stijl van Klimt is soms fantastisch, ook luxueus en sensueel, en zeer herkenbaar. Door zijn positie in de Weense kunstwereld zorgde Klimt voor grote successen, maar de uitdagende manier waarop hij (conservatieve) onderwerpen weergaf was nogal controversieel, zodat hij ook regelmatig in schandalen verwikkeld raakte.

naturalisme vs kleurpatronen

Kenmerkend voor de vele portretten die Klimt schilderde is het contrast tussen de naturalistische verbeelding van zijn onderwerp en de tweedimensionale, platte achtergrond. Gezicht en de handen geeft hij zo realistisch mogelijk weer, maar het lichaam maakt hij plat en hij legt de nadruk op ingewikkelde kleurrijke patronen – een stijl die bijzonder geschikt blijkt voor portretten van dames uit de Weense society.

Zijn kennismaking met Byzantijnse mozaïeken brengt hem ertoe ook gouden details toe te voegen aan zijn schilderijen. Zo schildert hij in het beroemde schilderij De Kus twee geliefden in innige omstrengeling in een eigen gouden wereld vol kleur.

Tijdens deze lezing gaat Sophie Tutelaers in op de ontwikkeling van het werk van Klimt, hoe hij tot zijn specifieke manier van schilderen kwam en hoe het past in het Wenen van zijn tijd.

over de spreker

Sophie Tutelaers (1977) is kunsthistorica en geeft door het hele land lezingen en cursussen over uiteenlopende onderwerpen uit de kunstgeschiedenis. Als freelancer is ze onder andere verbonden aan Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Voor Kunstkring Wijchen heeft zij eerder verschillende lezingen verzorgd.

plaats en tijd

Woensdag 19 oktober, 20.00-22.00 uur, Kasteel Wijchen (Emmanuelzaal). Toegang 10 euro inclusief thee/koffie in de pauze.

Helaas, de zaal is vol, u kunt zich niet meer aanmelden.