zes keramisten bundelen hun krachten
expositie Keramiek Centraal
Keramiek Centraal is een samenwerkingsverband van een aantal zelfstandige keramisten. Zes van hen exposeren de komende weken in het Kunsthuis, met een breed scala aan werken, variërend van gedraaid kleurrijk gebruiksgoed tot strakke of grillige handgevormde objecten.
Kunsthuis
Kasteellaan 22-24, Wijchen
(ingang zijde Europaplein)
27 nov t/m 19 dec 2021
zaterdag & zondag 12-17u
Toegang gratis.
Inge Aarden
Alles stroomt – Panta Rhei
Het leven is continu in beweging net zoals golven. De ene keer is het als een turbulent omslaande golf, de andere keer rustig kabbelend. Welke golf past bij jouw leven?
De losse stijl van het beeldend werk komt ook terug in Inges draaiwerk.
Bij het beschilderd keramiek laat zij zich vooral inspireren door Japanse decoratiemotieven en maakt gebruik van de Japanse sumi-e techniek.
Naast dit beschilderd gebruiksgoed maakt zij ook gebruiksgoed dat gebakken is in een hout- of zoutoven. De onverwachte resultaten van de stook geven het werk een unieke uitstraling.
Lisanne Ceelen
Wat begon als een noviteit tijdens een uitwisselingsjaar in de VS, is dankzij opleidingen aan de AHK en de SBB nu Lisannes baan.
Zij maakt graag functioneel werk omdat zij het leuk vindt wanneer haar creaties deel worden van iemands dagelijkse leven. Haar doel is om iets interessants toe te voegen aan wat er al is. Er is zoveel variatie mogelijk, alleen al met een cilindervormig kopje. Een vleugje humor hier en daar doet ook geen kwaad.
Lisanne maakt ook graag houtskoolportretten en linoprints, en verwerkt deze technieken ook in klei; die veelzijdigheid vindt zij juist zo mooi aan klei.
Ine van Gaalen
Torens van vreugde
Voor een expositie in 2019 in samenwerking met een graficus experimenteerde Ine met nieuwe technieken. Ze werkte met verschillende kleuren klei gewerkt en legde die in met stukjes porselein.
Karakteristiek aan dit werk zijn de kleine witte vlakjes in de blauwe, roodbruine of grijs-gekleurde ondergrond, en de hoge, vierkantige vormen, die ontstaan zijn door te bouwen met platen klei. Door deze uit de losse pols te snijden, zijn speelse onregelmatigheden ontstaan.
De torens zijn geglazuurd en waterdicht, dus te gebruiken als vaas.
Marga Niederer van Huizen
Marga noemt zichzelf een klei kunstenaar. Zij haalt de klei overal uit de grond, om die na verwerking te gebruiken voor kleuraccenten. Haar werk is stoer, robuust en ook fragiel duidelijk geïnspireerd door de natuur.
Tijdens de pandemie is ze zich gaan ontwikkelen in de Japanse techniek kurinuki. Deze techniek is meer intuïtief werken. Je bewerkt eerst de buitenvorm, daarna hol je uit. Het werkt heel rustgevend, precies wat nodig is in zo’n hectische tijd.
Marja van der Reest
Marja’s vrije werk ontstaat uit het plezier in experimenteren en expressie. Vanuit het spelen met vormen en het opzoeken van de grenzen van het materiaal zijn door de jaren heen veel verschillende en heel uiteenlopende vormen ontstaan, van primitieve vazen en stevige beelden tot zeer fragiel werk van porselein.
De laatste twee jaar werkt zij aan een serie huisobjecten in verschillende technieken en uitvoeringen: objecten van aardewerk, porselein en combinaties van keramiek en andere materialen. In het Kunsthuis is, naast ander werk, deze serie te zien
Ceciel Thuijs
De natuur, met haar vele vormen en structuren, is de inspiratiebron voor Ceciel Thuijs.
Robuust, met contrast van ruw en glad in aardse tinten. Haar werk is voorzien van zelfgemaakte glazuren en wordt op verschillende wijzen gestookt. Vooral het experimenteren met alternatieve en oude stooktechnieken, zoals raku-stoken, papieroven stook, hout- en/of zoutstook vindt zij een uitdaging.
Kennis over keramiek deed zij op via de driejarige ambachtsopleiding bij de Nederlandse Keramiekopleiding en het extra jaar glazuren en handvormen. In haar atelier De Besigheid geeft zij workshops en cursussen in onder andere handvormen, draaien en raku-stoken.
1 gedachte over “expositie Keramiek Centraal”
Reacties zijn gesloten.