expositie Joy Dekok: ‘habitat’

foto van Joy Dekok

Joy Dekok portretteerde collega kunstenaars in hun eigen atelier. Over haar portretten zegt ze:

“Ik laat mensen kijken naar het innerlijk van het beeld; dat is iets anders dan het innerlijk van het geportretteerde; het laat zien hoe ik zelf de persoon, dier of een voorwerp beleef en hoe die zichzelf tonen aan mij. Ik creëer een beeld en daar ontstaat bij mij een gevoel bij, een idee, daar werk ik aan tot het klopt qua sfeer, dan pas is het voor mij af. “

De beelden van Joy zetten je steeds opnieuw aan het kijken. De basis wordt gevormd uit bekende elementen, maar dan.. dan is er ineens die ongebruikelijke combinatie van elementen die je werkelijkheid veranderen en je iets onverwachts tonen.

Zo ook in het Kunsthuis waar Joy portretten en vrij werk toont, naast de beelden van de kunstenaars in hun habitat. De betrokken kunstenaars op hun beurt vullen hun portret aan met eigen werk.

“Soms is mijn vrije werk wat ongemakkelijk, maar er zit altijd een knipoog in.”

over de kunstenaar

Joy Dekok (Nijmegen, 1965) koos ruim dertig jaar geleden voor het vak van fotograaf. De opleiding tot vakfotograaf en de studie Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem (Artez) vormen de basis voor zowel haar portretten als haar vrije werk.. een zoektocht naar het tonen van het wezenlijke van de werkelijkheid maar wèl met een knipoog.

waar en wanneer

De expositie is te zien in het Kunsthuis (voormalig Gemeentehuis, ingang Europaplein), Kasteellaan 22-24, Wijchen, van 31 januari t/m 16 februari, op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Toegang is gratis.