expositie Helen Arenz en Marianne de Bil

De komende weken verzorgen weer twee kunstenaars samen een expositie in het Kunsthuis. Vanaf vrijdag 13 december is er werk te zien van Marianne de Bil en Helen Arenz.

Marianne de Bil

Marianne is een multidisciplinaire kunstenares. Haar werk bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen, flamencodans en muziek. Deze disciplines lopen door elkaar en beïnvloeden elkaar. Als flamencodanser schetst ze in snelle gebaren haar beleving als danser. Als beeldend vormer geeft ze in een recente reeks werken vorm aan diepgaande indrukken uit haar leven.

Indrukwekkende ervaringen, als het verliezen van dierbaren, onder ogen komen, durven aangaan en hier verslag van doen, dat is waar ik mij toe genoodzaakt voel. Ik maak werk om ter plekke te kunnen zijn, verslag en onderzoek te doen. Ik wil voelen, herinneren en momenten laten stollen.

Helen Arenz

Beeldmaker Helen Arenz zegt over haar werk:

Melancholische beelden, waar herinnering, menselijk drama en altijd een ondertoon van onbestemd verdriet & missen, kernwoorden zijn voor mijn beeld. En vooral ook het vermogen de werkelijkheid mooier en zachter voor te stellen dan die in werkelijkheid is. Als troost & overlevingsstrategie.

Dat mijn beelden iets oproepen zonder precies te onthullen wat de oorzaak is, heeft te maken met het feit dat kijkers niet precies weet wat zij zien. Berust de waarneming en ervaring op een concrete realiteit of gaat het om projectie?

Het gaat over waarneming; wat zien we wel en wat zien we niet. We weten niet wat illusie en wat werkelijkheid is. Wat we zien zijn slechts schaduwen van de werkelijkheid en we zijn ons daar niet eens van bewust. Dat is wat ik wil dat mijn foto’s tonen, een intiem beeld waar we ons heel dichtbij voelen maar waarvan we nooit precies weten of het de werkelijkheid is die we zien of een projectie van onze verbeelding.

waar en wanneer

De expositie is van 13 t/m 22 december te zien in het Kunsthuis (voormalig gemeentehuis, ingang Europaplein), op vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur. Toegang gratis.