druk praten over kunst maken

Een propvolle Raadszaal op vrijdagavond de 13e: meer dan 70 mensen die wel eens wilden horen watt twee kunstenaars elkaar te vertellen hebben. Schilder Sven Hoekstra en keramist Bob Lejeune gingen voor een geïnteresseerd publiek met elkaar in discussie.

wat betekent kunst?

Over het hoe en waarom van kunst maken. Wat wil je zeggen als kunstenaar en kan de toeschouwer dat ook begrijpen uit wat je maakt? Bob Lejeune gebruikt oude verhalen en dierfiguren om over te brengen wat hem bezighoudt, en verpakt de betekenis in lagen klei en glazuur. Sven Hoekstra’s schilderijen en tekeningen werken directer: de mogelijke scenes die hij schildert in bestaande landschappen lijken zo echt dat het zo had kunnen zijn.

Een werk dat zich niet meteen prijsgeeft, of een werk dat je binnentrekt door herkenbaarheid –  in beide gevallen moet de toeschouwer er zelf een betekenisvol verhaal van maken. En dat zal niet altijd precies zijn wat de maker bedacht heeft.

plezier van het maken, plezier van het kijken

Over vakmanschap, techniek en werken in lagen ging het ook – en dat de maker het (vooral?)  voor zichzelf doet, dat worstelen met verf of klei, en er iets van maken dat goed is. Maar: dat het vervolgens gezien wordt, en gewaardeerd, is ook wel fijn.

De kunstenaars maakten er een goed gesprek tussen collega’s van, en het publiek droeg enthousiast bij aan de discussie met een heel stel vragen en opmerkingen.

Kijken naar wat deze beide mannen make kan de komende week nog: de expositie van hun werk loopt t/m 22 oktober in Kasteel Wijchen. Open woensdag t/m zondag 13-17 uur, zondags al vanaf 11 uur.