clowns, acrobaten, koorddansers

Christine Elkhuizen vertelt over Ballets russes
Christine Elkhuizen vertelt over de Parade van het Ballets russes

Op donderdagavond 25 januari klonk er in het Noorderlicht  een vrolijk deuntje muziek, ter introductie van de lezing van Christine Elkhuizen over ‘Het circus in de kunst’.

leven in de marge

In ruim anderhalf uur vertelde zij ons over kunstenaars die vanaf het einde van de 19e eeuw hun inspiratie vonden bij het circus. Niet alleen door de groteske en kleurrijke figuren die ze daar zagen en die zo boeiend waren om te portretteren. Het was ook dat zij iets herkenden in het circusbestaan, buiten de burgermaatschappij, waar de circusartiest en de kunstenaar elkaar tegenkomen. Als randfiguur die een moeizaam bestaan leidt, en als vreemde snuiter die niet serieus wordt genomen. Maar tegelijkertijd als criticus die de gevestigde orde ontmaskert waar macht en bezit regeren.

Christine toonde veel werk van bekende en minder bekende kunstenaars en liet zien dat er grondig denkwerk en onderzoek voorafging aan veel schilderijen. De verbanden die ze aanwees tussen de beeldende en uitvoerende kunsten gaven een indruk van de levendige samenwerking tussen allerlei kunstenaars. Wat toen voor velen onbegrijpelijke avantgarde was, is 100 jaar later nog steeds verrassend.