Christa Dohmen

Beyond the Surface

De schilderijen van Christa Dohmen zijn half figuratief, half abstract. Je kunt er landschappen in terugzien, sterrenhemels, architectonische elementen, lettertekens en mensfiguren. Maar wat je ziet is nooit begrensd, nooit eenduidig, er is altijd meer te ontdekken dan alleen de buitenkant.

De transparantie en vloeiende vormen in haar werk roepen een achterliggende werkelijkheid op, de vele lagen lijken te verwijzen naar een dieper weten. Zoals Christa Dohmen zegt: ‘ik ben telkens op zoek naar een nieuwe stap, naar een diepere betekenis, een onderliggende essentie. Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar?’

Dat spanningsveld, het contrast tussen het omkaderde, beperkte aardse leven en het vrije, grenzeloze universum, is wat haar boeit. Het kader is te doorbreken, maar dat hoeft niet: het kader draagt op zich al de belofte in zich van de vrijheid die voelbaar is. Christa zoekt de ruimte, en die ruimte gunt ze ook haar beschouwer

waar en wanneer

Kunsthuis, Kasteellaan 13, Wijchen (naast Kasteel Wijchen), 4 t/m 26 november, zaterdag en zondag 12- 17 uur. Toegang gratis.

meer op www.christadohmen.nl

‘De polarisatie die onze huidige tijd kenmerkt raakt dit thema, de onzichtbare en zichtbare spanning in de samenleving, in het individu. Hoe kun je vrij zijn binnen de beperkingen van het bestaan. Ikzelf komt dit tegen in mijn innerlijke strijd: hoe kunst te creëren en tegelijkertijd het klimaat te beschermen.
Dit vertaalt zich enerzijds in de afweging van keuzes voor materialen en anderzijds in mogelijke blokkades die dit in het scheppende proces veroorzaken.
Een gevolg hiervan was een maandenlang stilliggen van het proces. Totdat een moment van inzicht kwam om dit thema juist mee te nemen in de creatie, wat momenteel resulteert in een nieuw project, waarvan misschien een voorbeeld te zien is op deze expositie.
Ik nodig je uit mijn ontdekkingstocht te ervaren.’