buiten kunst zoeken

[klik op het plaatje voor groter beeld] Bestuur van KunstKring Wijchen onder De Tafel van Klaas Gubbels. Van rechts naar links Hannie Zwinkels (secretaris), Annie Stienstra (voorzitter), Mart de Bruin (penningmeester), Ine van Gaalen en Yola de Lusenet. Uiterst links Wilma Gosselink, adviseur van het bestuur.
Iedereen in Wijchen weet wel ergens kunst in de buitenlucht te staan. Maar dat er meer dan 30 kunstwerken in de Wijchense openbare ruimte staan zal lang niet iedereen beseffen.

Als bestuur van KunstKring Wijchen leek het ons een goed idee  de buitenkunst in onze eigen gemeente eens te verkennen. Dus stapten we op een regenachtige januaridag op de fiets om daar een begin mee te maken.

gids langs de kunst

Het boekje Kijk op Kunst, verkrijgbaar bij de VVV, was onze gids. Dat boekje beschrijft 32 buitenkunstwerken in de gemeente Wijchen, en een aantal fietsroutes en een wandeling langs de buitenkunst in Wijchen en de kerkdorpen. Mooi verzorgd, en met handige (geplastificeerde!) kaartjes. Niet alles staat er in: het boekje is al een tijdje geleden gepubliceerd, en recente buitenkunst -zoals Werpvers, de dobbelstenen in het centrum van Wijchen- ontbreekt dus.

Het levert een leuke en boeiende ontdekkingstocht op. Langs kunstwerken die je goed kent, en werken die compleet nieuw zijn, in afgelegen hoekjes of  in wijken waar je zelden komt. En natuurlijk ook werk waar je tientallen keren bent langsgekomen zonder het ooit werkelijk gezien te hebben. Met het boekje in de hand kijken we nu eens een keer echt goed, en komen we ook van alles te weten over het hoe en waarom, de kunstenaar en het verhaal.

het werk en de plek

Natuurlijk, het ene werk blijkt een echte ontdekking, het andere bevalt je minder. Maar ook een werk dat je niet meteen aanspreekt kan ergens zó op z’n plaats zijn dat plek en kunst samen gaan werken. De omgeving wordt anders door het kunstwerk, het werk anders door de omgeving, of allebei. Dat is het leuke van buitenkunst, en iets om zelf te ervaren.

lekker lang fietsen of wandelen

Op die januarimiddag hadden we nog maar een bescheiden selectie gedaan voor het te donker werd om iets te zien. De complete route langs alle Wijchense buitenkunst is dan ook flink lang, in totaal 72 kilometer – onderverdeeld in drie deelroutes van 20-30 km. En dan is dat niet eens alles, want de recente Batenburgse bakenbomen zijn bijvoorbeeld niet opgenomen en dat scheelt weer een aantal kilometers.

Wie liever loopt kan kiezen voor de 9 kilometer lange rondwandeling vanaf het Stationsplein – afsnijden mag.

Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV.  Op de website van de gemeente Wijchen staat over 39 buitenkunstwerken (dus ook de nieuwere!) achtergrondinformatie en een foto. Ook via deze link  is meer te vinden over de Wijchense buitenkunst, op de website Collectie Gelderland  (waar ook de rest van de Gelderland in beeld is gebracht).

Reacties zijn gesloten.