Breitner vs Israels – vrienden en rivalen

lezing door Sophie Tutelaers

Op 5 februari houdt Sophie Tutelaers een lezing naar aanleiding van de expositie Breitner vs Israels – Vrienden en rivalen (Kunstmuseum, Den Haag). George Hendrik Breitner en Isaac Israëls behoorden eind negentiende eeuw tot de belangrijkste Nederlandse schilders.

Hun loopbaan vertoont veel overeenkomsten, maar op hun weg naar succes gingen ze niet altijd gelijk op. Ondanks hun vriendschap was rivaliteit hun bepaald niet vreemd: ze waren zowel vrienden en collega’s als concurrenten.

Isaac Israëls, Ezeltje rijden langs het strand, olieverf op doek, 51 × 70 cm, Rijksmuseum Amsterdam (circa 1898-1900)
Isaac Israëls, EzeltjO rijden langs het strand, olieverf op doek, 51 × 70 cm, Rijksmuseum Amsterdam (circa 1898-1900)

van Den Haag naar Amsterdam

Na hun opleiding in Den Haag leggen beide kunstenaars zich toe op het schilderen van militaire thema’s. Breitner was enigszins jaloers op het snelle succes van de jonge Isaac Israëls, die werd beschouwd als de kroonprins van de Nederlandse schilderkunst.

George Hendrik Breitner, Trampaarden op de Dam te Amsterdam,  1893
George Hendrik Breitner, Trampaarden op de Dam te Amsterdam, 1893

De rivaliteit tussen de twee leidt tot veel spanningen en uiteindelijk tot een ruzie die bijna 10 jaar duurt. Beiden worden zeer gevierde kunstenaars, en wie weet haalden zij juist door die voortdurend wedijver het beste in elkaar naar boven.

over de lezing

Sophie Tutelaers zal aan de hand van veel beeldmateriaal meer vertellen over de expositie en dieper ingaan op levensloop van deze twee belangrijke Nederlandse kunstenaars en hun onderlinge overeenkomsten en tegenstellingen.

over de spreker

Sophie Tutelaers studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie sloot ze af met een onderzoek naar werk van Van Gogh. Zij geeft cursussen kunst- en architectuurgeschiedenis, lezingen over kunst en begeleidt excursies in musea. Eerder gaf zij voor KunstKring Wijchen lezingen over Jan Sluijters en Rembrandt.

waar en wanneer

Woensdag 5 februari 20 uur
‘t Achterom, Homberg 2535, 6601 XW Wijchen (kaart)
Toegang 10 euro inclusief koffie/thee