“bedankt voor uw aandacht”

vijf jonge kunstenaars in een verlaten pand

Een nieuwe generatie kunstenaars brengt in het Kunsthuis hun artistieke kwaliteiten naar buiten in hun eigen expositie Bedankt voor uw aandacht. Om in het verlaten, oude gemeentehuis met z’n robuuste uiterlijk een mooie expositie neer te zetten vraagt de nodige inventiviteit. De vers afgestudeerde kunstenaars zien het als een uitgelezen mogelijkheid om hun opgebouwde kennis te laten zien.

De vijf –Judith Willemsen, Dionne van Dun, Harriet Caldwell, Koen Kievits en Derk Müller – kennen elkaar van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, waar ze enkele maanden geleden hun studie Fine Art afrondden.

Met de titel Bedankt voor uw aandacht geven de kunstenaars aan dat ze aandacht vragen en verlangen. Ze vragen aandacht van de toeschouwer voor hun werk, en verlangen naar een wereld waar de mens aandacht heeft voor het “gewone” in het leven.

feestelijke opening

De expositie opent op vrijdag 11 oktober om 17 uur. Paul Loermans, de Wijchense wethouder met cultuur in zijn portefeuille, verricht de officiële opening. Het optreden van de band “Op de zomer” zorgt voor de muzikale sfeer, en er zal een verloting worden gehouden. Iedereen is van harte welkom bij deze feestelijke gelegenheid.

De expositie is verder te bekijken van 12 t/m 20 oktober, dagelijks tussen 12 en 17 uur, in het Kunsthuis (voormalig gemeentehuis), Kasteellaan 22-24 in Wijchen. Toegang is gratis.

wat de kunstenaars zeggen over hun werk

Judith Willemsen

werk van Judith Willemsen

Ik heb een fascinatie voor de sterke en onafhankelijke vrouwen om mij heen. De kracht en tegelijkertijd de kwetsbaarheid die de vrouwen uitstralen is belangrijk voor mij, want het spiegelt mijn eigen leven. De vrijheid die ik heb in het maken van mijn werk is voor mij op dit punt heel belangrijk. Na de academie geniet ik ervan dat ik niet meer het gevoel heb dat ik elke stap in mijn proces moet kunnen verantwoorden. Het maken gaat nu veel vrijer en intuïtiever. Iets wat ik op dit punt in mijn werk heel prettig vind en ook nodig heb.

www.judithwillemsen.com


Koen Kievits

werk van Koen Kievits

Het wonder is stervende en de toeschouwer sterft met haar. Wat is de waarde van het mysterie in de hedendaagse wereld? Ik onderzoek de poëtische vervormbaarheid van de wereld in zowel materiële als zintuiglijke zin. Hoe ervaart de toeschouwer bijvoorbeeld rook die onder een stoep uitkomt, of een matras die onder de grond ligt begraven, waardoor men de grond in zakt?

Fenomenen om mij heen onttrek ik uit de wereld door ze te reconstrueren in mijn studio, of om te vormen tot een zintuiglijke installatie in openbare ruimte. Zo creëer ik op alchemistische wijze een constructie van die situatie waarin ik de persoonlijke relatie van de toeschouwer met dat beeld probeer te vangen en uit te breiden.

Mijn werk lijkt in haar verstilling dood, waarin je haar peinzende levendigheid kan terugvinden. Door zowel het beeld als de toeschouwer een bepaalde mentale misplaatsing te geven bied ik een afstand tussen object en subject, waarin beide in hun dood het mysterie laten herrijzen. Mijn werk is een aaneenschakeling van werelden, lichamen en magie, waaruit persoonlijke mysteries zullen optreden in het licht dat hen schept, in mijn poging om de wereld te hertoveren.

www.koenkievits.com


Dionne van Dun

werk van Dionne van Dun

Als men mij vraagt wat voor mij vrijheid is dan ben ik geneigd om te zeggen dat vrijheid voor mij het doen en laten is, van wat jezelf graag zou willen doen met je tijd. Maar wanneer ik dit verbind aan mijn dagelijkse leven voel ik me al gauw minder vrij bij deze gedachte.


Enerzijds hoef ik niks en mag ik alles, maar anderzijds voel ik enorme verplichtingen. Want hoe houd ik, als kunstenaar mijn hoofd boven water, zowel sociaal als financieel?! Mijn plicht is om mee te kunnen in de huidige samenleving, en hiervoor een deel van mijn vrijheid op te geven.

www.dionne-van-dun.jimdosite.com


Harriet Caldwell

werk van Harriet Caldwell

Vrije tijd, het kost me mijn vrije tijd om dit te schrijven. Vrije tijd in het Engels staat ook bekend als leisure. Beide definities staan gelijk aan de tijd doorgebracht buiten het werk, op school, huishoudelijke taken of andere noodzakelijke activiteiten.

Is er voor de kunstenaar echter ooit vrije tijd? Kunstenaars kunnen bepalen wat hun vrije tijd is, maar ons werk wordt voortdurend afgeleid van onszelf en evolueert door te denken in deze vrije tijd. De scheiding van tijd is een menselijke constructie, manieren om verschillende activiteiten te scheiden, mijn werk is echter gebaseerd op tijd, alleen tijd, geen vrije tijd, vrije tijd. Pure tijd zoals het wordt gebruikt door de soort die het heeft gemaakt.

www.harrietcaldwell.space


Derk Müller

werk van Derk Müller

Het dagelijks leven, dat is mijn grootste inspiratiebron. Er zijn gebeurtenissen en objecten om mij heen die mijn aandacht trekken. Om de fascinatie te vinden die ik heb, haal ik deze dingen naar mijn studio om ze te ontleden in materiaal en gedachten. Zodra ik denk dat ik het gevonden heb, probeer ik een beeld te creëren.

Dit beeld bestaat vaak uit het materiaal waarmee ik begon, zo lijkt de sculptuur of het object een herkenbaar beeld. Men denkt vaak het beeld in een oogopslag “te snappen”. Maar mijn werk vraagt een langere tijd van aandacht dat in eerste instantie gedacht. Juist omdat het zo herkenbaar is vraag ik er meer aandacht voor, want wellicht is het beeld wat je denkt te zien, niet wat je ziet…

www.derkmuller.com