22: Frans Roobeek

Grafiek: litho’s, etsen, houtsnede en ook olieverf.

Het Kunsthuis (voormalig Gemeentehuis)
Kasteellaan 22-24
6602 DE Wijchen
t 06 51338912
www.facebook.com/FransRoobeekArt

Dominante thema’s in mijn werk zijn de kust, en dan vooral die van Noord-Spanje en Noord-Holland, dans, en taal. In 2018 werkte ik aan een serie “More than a character”, waarin nieuwe tekens ontstonden geïnspireerd op bestaande Chinese tekens en op wat ik rond mij heen heb gezien.

Als ik om me heen kijk, zie ik allerlei beelden. Ik zie bewegingen in de natuur: stromend water, stuivend zand, buigende halmen, wuivende takken. Ook bewegende mensen, ballet, verkeersstromen. In al die bewegingen herken ik patronen, abstracte patronen. Bij de bewegingen gaat het dan vooral om de grote lijnen.

Ik zie ook huizen, duinen en rotsformaties, enorme keien en kleine stenen. Gevormd door natuurkrachten, eeuwen van erosie, of vormgegeven door mensen. En ook tekens van taal. In deze niet bewegende objecten zie ik abstracte structuren, waarbij ik oog heb voor de details.

Dit alles inspireert me. Ik zoek bewust naar patronen en structuren waar ik ook ben, dicht bij huis, in de duinen aan de kust, in het binnenland van Spanje of de Spaanse noordkust, en soms ook nog verder van huis, in de VS, Japan of Taiwan.

Mijn werk is dan ook dikwijls abstract.

In allerlei technieken verbeeld ik wat ik zie. Ik maak schetsen op de iPad, tekeningen op papier, ik maak grafiek – litho’s, houtsneden en etsen – en schilder met olieverf. Intuïtief combineer ik grote lijnen en details, uit herinnering en uit foto’s die ik genomen heb. En soms verwerk ik er Chinese tekens in, of Japanse Katakana, het fonetisch schrift dat in het Japans gebruikt wordt voor leenwoorden uit Europese talen.